Je lichaam is oneindig wijs. Het weet veel eerder wat je nodig hebt dan je brein. Ieder moment van de dag geeft het je seintjes over wat nodig is. Denk maar aan honger, dorst of als je moet plassen of poepen.

Maar ook op allerlei andere manieren communiceert je lichaam met jou. Dat noemen we vaak ‘klachten’ of ‘ziekte’.  Eerst heb je een ongemakkelijk gevoel dat eigenlijk nauwelijks opvalt. Langzaamaan groeit dat uit tot pijn wat al moeilijker te negeren is. Totdat het lichaam steeds heftiger signalen gaat afgeven en er disfunctioneren ontstaat: dat wat wij dan ‘ziekte’ zijn gaan noemen. In onze maatschappij zijn we gewend dat we klachten en ziekte oplossen met interventie van buitenaf. We nemen een pijnstiller, proberen het disfunctioneren te onderdrukken met veelal onnatuurlijke, “giftige” stoffen en/of we snijden waar we last van hebben weg. Soms is dat ook (tijdelijk) nodig, maar we vergeten te luisteren naar wat het lichaam eigenlijk probeert te vertellen. We snoeren het de mond waardoor het lichaam een andere manier zoekt om duidelijk te maken wat er werkelijk nodig is. Dit kan overigens ook heel goed met natuurlijke middelen of geneesmethoden als er daarnaast niet ook gekeken wordt naar wat je lijf je probeert duidelijk te maken.

Als vrouwen zijn we gezegend met een geweldig mechanisme waardoor we maandelijks de kans hebben om dat te doen wat we werkelijk nodig hebben. Je menstruatiecyclus heeft namelijk een enorme helende kracht in zich. Door mee te bewegen met je hormoonschommelingen gedurende je menstruatiecyclus, komen verschillende aspecten en kwaliteiten van jezelf aan bod. Iedere cyclus heb je de mogelijkheid om los te laten wat je niet meer dient en om je leven, werk en relaties bij te sturen. Simpelweg door te luisteren naar wat je lichaam je aangeeft.

Ook tijdens de overgang en na de menopauze (dat is de laatste menstruatie) zijn de signalen van je lichaam van onschatbare waarde. Opvliegers kunnen bijvoorbeeld aangeven wanneer je stress ervaart. Zo kun je erachter komen wat je spannend vindt, waar je jezelf afremt of waar je dingen in je leven en/of werk te veranderen hebt.

Weer leren luisteren naar je lichaam is voor mij één van de pijlers om op natuurlijke wijze soepel door het leven te wandelen en om zo lang mogelijk vitaal, gelukkig en gezond te blijven. De cycli in je lichaam zijn namelijk je directe graadmeter hoe het me je gaat. Kennis van de cycli buiten jezelf geeft je de mogelijkheid om flexibel te reageren op veranderingen waar we minder invloed op hebben. De stress die we voelen als iets ons lijkt te overkomen waardoor we in een survivalstand schieten. Hierover later meer.

In de Be A Woman community deel ik mijn vier tips over Leven in verbinding met je lichaam!

Be A Woman, Inge

Be A Woman ondersteuning en uitwisseling

Heb je behoefte aan ondersteuning om meer in verbinding met jezelf en je vrouwelijkheid te komen? Ik luister graag naar jouw verhaal, vraag gerust een vrijblijvend cyclusgesprek aan via de bekende kanalen.

In de Be A Woman community op facebook inspireer én ondersteun ik je graag om cyclisch te leven. Hier kunnen vrouwen ervaringen en wijsheden delen om in verbinding te leven en ZIJN met jezelf, de natuur en de maan. Je kunt daar vragen stellen en ervaringen uitwisselen met mij en andere vrouwen. Ben je al lid? Geweldig, dan weet je wat een waardevolle aanvulling de community is in jouw proces.

Ben je nog geen lid, meld je dan snel hier aan en vind jouw stappen naar verbinding.

https://www.facebook.com/groups/234312471020292/?ref=group_header