Als kind ervoer ik het ritme van de natuur als een vaststaand feit. Als vanzelf bewoog ik er als kind in mee. Later was in die natuurlijke connectie voor een deel kwijt en manipuleerde ik mezelf in feite want ik had toch energie voor tien. Als moeder werd ik me weer meer bewust van de seizoenen en nu beweeg ik weer in dat natuurlijke ritme mee. Dat maakt dat ik bewust ben van de kracht van elk seizoen en me in alle seizoenen prettig voel en zelfs uitkijk naar de afwisseling.

In de maatschappij waarin wij leven, zijn we niet meer afhankelijk van de seizoenen.

  • We hebben altijd “vers” groente en fruit want we telen in verwarmde kassen of halen de ze uit warme landen.
  • We doen gewoon het licht aan en gaan door alsof het nog licht is buiten zodat het niet meer uitmaakt als de dagen korter worden.
  • Rustig op staan en naar bed gaan wordt verstoord door de prikkels van de media op telefoon en tv waardoor we altijd van buiten worden gevoed zonder dit van binnen te verwerken.

Hierdoor missen we het ritme van actief zijn afgewisseld met perioden van rust en bezinning. Er wordt van je verwacht dat je altijd hard werkt en de focus van de maatschappij ligt voornamelijk op het mannelijke aspect van actie, groei en meer van alles. Het vrouwelijke aspect van reflectie, inkeer en rust, zijn we voor een groot deel kwijtgeraakt.

Verder heeft het ritme van de natuur ook een enorme invloed op hoe we ons voelen, waar we behoefte aan hebben en waar we toe in staat zijn. De hoeveelheid ultraviolet licht bepaald bijvoorbeeld ons dag-nachtritme via de pijnappelklier in de hersenen. Dat maakt dat we ’s winters veel sneller moe zijn dan in de zomer gewoon omdat er minder licht is. Maar ook weersomstandigheden hebben invloed op onze stemming en in wat we kunnen doen.

Meebewegen met het ritme van de natuur betekent dat je ook weer tegemoet komt aan dat waar je lichaam om vraagt. Ieder seizoen geeft je andere aspecten in activiteiten, voeding en energie. Daar bewust in meebewegen maakt dat je veel meer diversiteit in je leven brengt en dat houdt je weer jong en vitaal. Kijk wat er gebeurt in de natuur, dat spiegelt je namelijk wat je zelf op dat moment kunt doen.

Het ritme van de maan is (of was vroeger) een directe afspiegeling van de vrouwelijke menstruatiecyclus. Dit geeft mij de nodige houvast in mijn leven en werk waardoor ik mezelf niet voorbij ren. Dat scheelt een hoop lichamelijke klachten omdat mijn lichaam me niet hoeft te waarschuwen als ik niet luister naar mijn interne klok. In de overgang raak je die natuurlijke, interne maantijd kwijt. Het externe maanritme gaat je dan helpen om in dat natuurlijke ritme te blijven omdat ze eenzelfde energie heeft als de natuurlijke menstruatiecyclus.

Leven in verbinding met het ritme van de natuur en de maan heeft verder nog een spiritueel aspect. Net zoals je lichaam je helpt om oude issues te transformeren en je richting te geven aan wat je “moet” aanpassen in je leven. Zo geeft ook het natuur- en maanritme je elke cyclus opnieuw kansen. In het natuur- en maanritme zijn er acht ijkpunten die je helpen om bewust de overgang van de seizoenen en fases te beleven. Deze ijkpunten vieren en pas op de plaats maken, geeft je de kans om bewust te ZIJN van dat wat de natuur spiegelt. Jij kunt daardoor bewust in gang te zetten en/of zaken los te laten zoals dat past bij de tijd in het jaarcyclus of maancyclus. Dit geeft je de mogelijkheid om het gehele jaar door dat te doen wat je nodig hebt, om jezelf te ontwikkelen en het leven te leven waar jij op dit moment gelukkig van wordt. En ook dat scheelt weer een boel lichamelijke klachten.

Leven in het ritme van de natuur en de maan geeft je een natuurlijke afwisseling van actie en denken én rust en reflectie door het jaar en per maan(d). Daarmee houd je ook je lichaam gelukkig en vitaal waardoor je veel minder klachten zult ervaren en je langer gezond blijft.

In de Be A Woman community deel ik mijn vier tips over Leven in verbinding met de natuur en de maan!

Be A Woman, Inge

Be A Woman ondersteuning en uitwisseling

Heb je behoefte aan ondersteuning om meer in verbinding met jezelf en je vrouwelijkheid te komen? Ik luister graag naar jouw verhaal, vraag gerust een vrijblijvend cyclusgesprek aan via de bekende kanalen.

In de Be A Woman community op facebook inspireer én ondersteun ik je graag om cyclisch te leven. Hier kunnen vrouwen ervaringen en wijsheden delen om in verbinding te leven en ZIJN met jezelf, de natuur en de maan. Je kunt daar vragen stellen en ervaringen uitwisselen met mij en andere vrouwen. Ben je al lid? Geweldig, dan weet je wat een waardevolle aanvulling de community is in jouw proces.

Ben je nog geen lid, meld je dan snel hier aan en vind jouw stappen naar verbinding.