Fitter, gezonder, gelukkiger

Gymjuf in het Groene Hart

Krantenartikel uit het Witte Weekblad – Nieuwkoop. woensdag 17 oktober 2018.
Geschreven door Paul Mons.

Het sporten is haar met de paplepel ingegeven. Maar er zijn nog twee elementen die een belangrijke rol in haar leven spelen. Gymjuf en zelfstandig ondernemer Inge Spanjaard vertelt daarover met passie en plezier.

Het is vrijdagochtend negen uur, tijd voor de ouder-en-kind-gymles van Inge Spanjaard in de Nieuwkoopse sporthal De Steupel. Peuters vanaf 1,5 tot en met 3 jaar huppelen de kleedkamer in, of gluren eerst even voorzichtig om een hoekje. Ze worden vergezeld door moeder, vader, oma, opa, of de oppas.

Inge: “Vanaf het moment dat ze kunnen lopen totdat ze naar de basisschool gaan, zijn ze hier van harte welkom. Als ze vier zijn kunnen ze bij onze sportvereniging O.K.K. door naar de kleutergym op vrijdagmiddag. En zo door tot op hoge leeftijd, want de vereniging is er voor jong en oud.”

PAPLEPEL

Het sporten is Inge (37) met de paplepel ingegeven.

“Mijn ouders deden aan basketbal en hockey en we gingen elk jaar op wintersport. Op school zat ik in alle sportteams die er waren. Ik ben een echte skiër en heb veel ervaring met wedstrijd slalom en telemarken en als skilerares in Oostenrijk. Na het zwanger-zijn ben ik hier in Nieuwkoop weer gaan hockeyen. Mijn man Jan is een waterdier, hij doet aan waterpolo bij zwemvereniging De Plas. Onze twee dochters zitten bij O.K.K. op turnen en onze zoon doet daar aan freerunnen. Dat is eigenlijk het apenkooien van vroeger, het is ravotten en jezelf uitdagen een hindernis te nemen.”

ALLE BALLEN IN DE LUCHT

Inge studeerde bewegingstechnologie en bewegingswetenschappen, behaalde trainersdiploma’s in verschillende sportdisciplines en volgde de cursus gewichtsconsulent.

“Dat laatste noem ik liever voedingsconsulent, want dat past beter bij wat ik doe.”

Een jaar of drie geleden startte zij haar eigen bedrijf onder de naam *ZIJN – leef krachtig* en stelt daarbij nadrukkelijk de vraag: Hoe verzorg je het best je lichaam en je geest?

Ik help vrouwen op drie gebieden: als personal trainer, als voedingscoach en als mindfulnesscoach. Bij dat laatste gaat het om de vraag hoe je het best kunt omgaan met al het regelen wat de hele dag van je verwacht wordt, het omgaan met alle spanning, zonder jezelf te veel opzij te zetten voor een ander. Dat is dus bewustwording, mindfulness.

Ik begeleid vrouwen met een gezin en een carriëre, die vol passie alle ballen in de lucht willen houden, maar in de knel zijn gekomen en niet meer aan zichzelf toekomen. In de hoop dat ze (weer) gelukkiger worden.”

In april wil Inge Spanjaard voor het eerst met zo’n groepje vrouwen een weekend naar Ierland.

“Om op te laden en alles weer op een rijtje te krijgen.”

GOEDE KEUZES

“Vanwege mijn voedselallergie heb ik altijd al veel aandacht besteed aan mijn voeding. Toen ik 17 jaar was, werd pas ontdekt dat ik een melkallergie in mijn darmen had. En melk zit in heel veel producten hoor! Ik was vaak benauwd en vermoeid en soms wel drie dagen achter elkaar uit de roulatie. Nee, ik heb mezelf nooit als slachtoffer gezien, maar heb steeds gekeken wat ik wél kon en wél mocht. Als ik vrouwen help met gezonde voeding, dan gaat het niet over dieetvoorschriften, maar ik leer ze zelf de goede keuzes te maken.”

HIGH FIVE

De vrijdagochtendpeuters druppelen met hun begeleiders de zaal in en gaan wat klimmen, springen, balanceren, of rennen. De ouderen zorgen voor de veiligheid.

Inge: “De kinderen moeten niets, maar ik stimuleer ze wel, geef ze wel een uitdaging en blijf ze complimenteren en aanmoedigen. Je moet niet ongeduldig roepen: Spring er nou maar vanaf! Je kunt beter vragen: Heb je soms een vinger of een hand nodig?”

Na tien minuten doen ze met z’n allen in de kring een paar liedjes en dan is het weer tijd voor de toestellen die zijn klaargezet.

“Leuk hoor, want soms is er een ouder die ook even in de touwen gaat, of op de evenwichtsbalk.”

Vervolgens is het tijd voor een tikspelletje. Vandaag is dat *Vos, vos, kom uit je hol!* en mag een peuter de vos zijn, of een ondeugend konijntje dat hard wegloopt als de vos wakker wordt. Na een uurtje is het met z’n allen opruimen geblazen en kun je een ritje meemaken op de mattenkar. Bij het afscheid krijgen alle peuters van Inge een high five, of een stevige boks.

Tot volgende week!